Artikel

Eksperimentalismen leve!

Vi skal turde udfordre dem, som dyrker konformiteten. Vi skal vedvarende forsøge at præge arkitekturen, og måden vi bor og lever sammen på, i en bedre retning

VIDEO KAN IKKE VISES DA DER MANGLER AT BLIVE UPLOADET ET BILLEDE

Venner vær ikke bange. Vi har stadig mulighed for at skabe en bedre fremtid.

Dette manifest er et forsvar for eksperimentet.

Jeg har ubetinget tillid til, at vi som arkitekter både nu og i fremtiden har kompetencerne, fagligheden og erfaringen til at gøre verden til et bedre sted.
Vi skal “blot” vove at eksperimentere og omfavne det ukendte.

Arkitekturen har pligt til at udvikle sig og ikke bare gentage fortiden. Vi skal som arkitekter altid spørge: Kan vi gøre det bedre? Ikke bare anderledes. Bedre. Vi skal teste alt det velkendte, alt det ukendte, alt det vi ikke ved, og alt det, vi tror vi ved. Vi skal turde udfordre dem, som dyrker konformiteten. Vi skal vedvarende forsøge at præge arkitekturen, og måden vi bor og lever sammen på, i en bedre retning.

Jeg taler ikke om hovedløse eksperimenter, hvor menneskers sundhed og sikkerhed sættes på spil. Jeg taler om faglige, saglige tests af velbegrundede teser, hvor vi udnytter overfloden af tilgængelig viden til at kvalificere vores valg og fravalg. Det kræver, at vi tænker og arbejder tværfagligt. Vi skal anerkende, at der findes fagligheder, som er dygtigere end os inden for netop deres felt. At vi sammen kan skabe endnu mere værdi og bedre løsninger.

Vi skal turde eksperimentere, velvidende at eksperimentet ikke altid lykkes. I et mislykket forsøg ligger der en erfaring og en læring, som vi kan stå på skuldrene af, næste gang vi skal eksperimentere.

Uden eksperimenter, ingen forandring.

Det kræver unægteligt mod at gå mod strømmen og ikke lade sig forfalde til den letteste vej. Det kræver mod at tage kampen op, for det kan være svært og gøre ondt. Dét mod skal vi indgyde fremtidens generationer af politikere, planlæggere, arkitekter, producenter og alle andre, der har indflydelse på og påvirker det byggede miljø. Sammen skal vi gå forrest og vise, at det er gennem afsøgningen af det ukendte, at vi skaber positiv forandring og udvikler nye materialer, nye fællesskaber, nye samarbejde. Lad os genvinde troen på eksperimentet – og på fremtiden.