Podcast

Epidemihistorie

Tre podcasts der kortlægger, hvordan sygdomme og dens behandlinger har formet samfundet og arkitekturen

VIDEO KAN IKKE VISES DA DER MANGLER AT BLIVE UPLOADET ET BILLEDE

Epidemier har spillet en kæmpe rolle i civilisationens udvikling lige siden vi begyndte at opdyrke jorden og omlægge til landbrug for 10.000 år siden. Sammenhængen mellem sygdomme og samfundsstrukturer har vi i vores moderne tidsalder bedre forudsætninger for at forstå end nogensinde før, så hvordan kan det være at pandemier ikke blot hører historien til, men er en fortsat realitet helt ind i det 21. århundrede?

Disse tre podcasts belyser på hver deres måde, hvordan sygdomme og dens behandlinger har formet samfundet i dag, og hvad vi på baggrund af erfaringerne fra historien, kan forvente af fremtiden.

Pandemiens skabelsesberetning

Jeanette Varberg, arkæolog og museumsinspektør på Nationalmuseet, har skrevet bogen ’Den Fjerde Rytter’ og fortæller i Lone Franks podcast ’24 spørgsmål til professoren’ om hvordan den seneste verdensomspændende epidemi føjes til en lang række af fortilfælde som går 10.000 år tilbage i tid.


Moderne medicin og historiske gentagelser

Hver gang en ny pandemi har forårsaget lidelse og fortvivlelse, har vi gjort store videnskabelige fremskridt, for at forbedre samfundets modstandsdygtighed overfor gentagelsen. Men hver gang vi rammes, udstilles samtidig samfundets strukturelle skævvridninger, der giver smittespredningen optimale betingelser.

Med udgangspunkt i Covid-19, spørger Medicinsk Museion i podcasten ’Død og Diagnose’ om vi risikerer, at begå de samme fejl som tidligere, når vi nu ser historien gentage sig på trods af alle vores videnskabelige landvindinger.


Røntgen-arkitektur

Arkitekturteoretiker, Beatriz Colomina, har i et interview med Frieze udtalt at sundhed er for modernismen hvad religion var for gotikken. Ud fra den præmis har hun skrevet bogen 'X-ray Architecture', og herfra fortæller hun i denne podcast fra Thinkbelt om, hvordan tuberkulose og røntgenteknologien var med til at tilvejebringe den modernistiske arkitektur, som havde til formål at bruge den nye bygningsteknologi til at fremme folkesundheden gennem arkitekturen.

Denne artikel er en del af temaet ’Sundhed og Arkitektur’, som behandler lægevidenskaben og arkitekturens gensidige påvirkninger. Læs mere om temaet, og CAFx Journal’s øvrige fokusområder indenfor ’Omsorgens Landskaber’ her